Monday, October 19, 2015

炊き込みご飯 / Mixed rice

「Traditional Japanese food is collectively known as washoku.
We are glad if you know simple washoku recipe on this blog and you try it.」

Everyone will love it!





*材料 4人分

米 2合
油揚げ 50g
まいたけ 100g
出汁 400cc
しょうゆ 大さじ1
塩 適量

*ingredients (serves 2 or 3)

1 1/2 U.S cups rice
1 3/4 oz deep-fried tofu
3 1/2 oz maitake
1 4/5 U.S cups soup stock
1 Tbsps soy sauce
1/2 tsp salt

*作り方 / directions

1.お米を洗ってザルにあげる
最初に洗うときは、浄水の水を使う。
Wash the rice, and drain on a sieve.


2.まいたけは一口大に手で裂く
Tear maitake into bite-size by hand.


3.油揚げは、油を紙タオルで押さえて取る
Put kitchen paper on deep-fried tofu to remove extra oil.



4.油揚げを短冊に切る
Cut deep-fried tofu into rectangular slice.


5.土鍋に、米、出汁、塩、醤油、油揚げ、まいたけの順に入れる。
調味料が混ざるよう、一混ぜする。
Place the rice, soup stock, salt, soy sauce, deep-fried tofu, maitake into a earthen pot, mix the liquid so that the seasonings wil spread evenly.




6.強火にかける。
Bring it to the boil over a high heat.


7.噴いてきたら中火にし、強く噴いてきたら弱火にする。
When it comes to the boil, turn down the eat to midium.
When it comes to the boil again, turn down the eat to low.


8.蒸気が出なくなり、小さなぱちぱちと音がしだしたら火を消す。
When the steam stops, you hear the souds like crackle, crackle, turn off the heat.


9.10-15分放置
Leave it for 10 to 15 minutes until the grains have settled.


10.Open the lid,Mix the rice so that the ingredients will spread evenly.



11.Finish!


※鍋の種類により焦げることがあるので注意する。
If you use another kind of pot, the rice could be burn.


*directions movie

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